Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
ANEXA Nr. 3 - DEFINITII ale arealului viticol si ale grupelor de soluri
1. Arealul viticol reprezinta aria geografica a culturii vitei de vie, īn care se includ zonele viticole, regiunile viticole, podgoriile, centrele viticole si plaiurile viticole.
2. Zona viticola este arealul de mare īntindere care grupeaza mai multe podgorii facānd parte din regiuni viticole diferite, caracterizat mai ales prin conditiile sale climatice determinate pentru potentialul calitativ al strugurilor si vinurilor.
3. Regiunea viticola cuprinde un larg teritoriu cultivat cu vita de vie, caracterizat prin conditii naturale de clima si de relief relativ asemanatoare, precum si prin directii de productie si sortimente apropiate.
4. Podgoria este o unitate teritoriala naturala si traditionala, caracterizata prin conditii specifice de clima, sol si relief, prin solurile cultivate, prin metodele de cultura si procedeele de vinificare folosite, care, īn ansamblu, conduc la obtinerea unor productii de struguri si vinuri cu īnsusiri specifice.
5. Centrul viticol este teritoriul care cuprinde plantatiile viticole din una sau mai multe localitati, care face sau nu face parte integranta dintr-o podgorie si care constituie o unitate teritoriala caracterizata prin factori specifici de clima, sol si sortiment, precum si prin conditii agrotehnice si tehnologice asemanatoare. Centrul viticol cuprinde o suprafata mai mica decāt podgoria.
6. Plaiul viticol este teritoriul restrāns din cadrul unui centru viticol, ce cuprinde plantatiile de vita de vie situate pe aceeasi forma de relief. Factorii naturali, precum si conditiile de cultura si de tehnologie ce privesc plaiul viticol sunt asemanatoare pe īntreaga suprafata cultivata cu vita de vie, determinānd obtinerea unor produse cu īnsusiri de calitate specifice.
7. Soiurile recomandate sunt cele care valorifica cel mai bine conditiile de mediu si īsi pun īn valoare, īn cel mai īnalt grad, potentialul calitativ si productiv īn arealele īn care sunt cultivate. Soiurile recomandate sunt avizate cu precadere la extinderea īn plantatii.
8. Soiurile autorizate sunt cele care, prin īnsusirile lor biologice si tehnologice, īsi pun īn valoare potentialul calitativ si cantitativ, sub potentialul soiurilor recomandate, īn conditiile arealului lor de cultura. Soiurile autorizate pot fi extinse īn mod complementar, alaturi de cele recomandate.
9. Soiurile autorizate temporar sunt cele aflate īn cultura, dar care se comporta mai putin satisfacator sau nesatisfacator īn conditiile arealelor respective. Soiurile autorizate temporar nu pot fi promovate īn noile plantatii din podgoria sau centrul viticol īn care au o comportare mediocra sau slaba. Din aceasta categorie fac parte atāt soiurile care apartin speciei Vitis vinifera din sortimentul vechi local, cāt si hibrizii interspecifici.
10. Soiurile interzise sunt cele care, prin īnsusirile lor biologice sau tehnologice, influenteaza īn mod negativ calitatea produselor vitivinicole. Din aceasta categorie fac parte hibrizii direct producatori, denumiti HDP. Lista cuprinzānd soiurile interzise se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Tags:
struguri proaspeti sau fermentati struguri syrah sulf praf tehnici de conditionare a vinului tehnologia vinului tratarea vinului cu pucioasa valea calugareasca vin vand vin brasov vin alb demi-dulce din ce soiuri este obtinut vin buzau vin otetit vinarii bucuresti vinul spumos vinul taiat vinuri de jaristea a doua fermentatie a vinului aligote struguri altoirea vitei de vie amenajare pivnita balosirea bolile vinului si tratarea lor cand se pune sulf in vin
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo