Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
Degustarea Vinului
     Prin degustare apreciem vinul cu ajutorul organelor de simt: vazul, mirosul, simtul tactil si chiar auzul. Analizele fizico-chimice si microbiologice reprezinta numai metode auxiliare de apreciere a vinurilor care vin in sprijinul examinarii zenzoriale a acestora.
Vazul
     Prin vaz se stabileste aspectul vinului care anticipeaza numeroase informatii referitoare la starea de sanatate a vinului.
Se toarnă vin în pahar se îndreaptă spre o sursă de lumină si se examinează culoarea vinului si intensitatea lui, limpiditatea, perlarea si fluiditatea acestuia.
Nuanta se percepe inclinand paharul pana aproape de limita de varsare si privind zona unde vinul este in strat subtire.Apoi paharul in pozitie verticala se roteste usor, astfel incat peretii sa fie umeziti ; se observa o pelicula care se scurge pe pereti formand o serie de picaturi la intervale regulate.
Culoarea
     Culoarea este legata, in primul rand, de tipul si varsta vinului. Se apreciaza atat intensitatea, cat si nuanta culorii, existand in acest domeniu o mare diversitate.
Culoarea vinului este determinata de natura fenolica ( antociani, tanini, flavone), iar nuanta de combinarea diferitelor culori sau de modificarile la care sunt supuse substantele colorante sub actiunea unor factori (aciditate, pH, alcool, invechire).
La vinurile albe noi, culoarea poate fi : verde galbui, galben-verzui (Aligote, Feteasca regala), galben-pai (Grasa, Muscat , Ottonel), iar la cele invechite culorile devin mai intense: galben-auriu, galben-portocaliu, chihlimbariu (Tamaioasa romaneasca, Grasa de Cotnari).
Invechirea vinurilor albe in butoaie conduce la obtinerea unor nuante galbui, iar aciditatea mai scazuta, la obtinerea unor nuante aurii. Culoarea brun-galbuie sau alb cenusie pune in evidenta semne de imbolnavire a vinului rezultate in urma contactului indelungat cu aerul sau cu temperaturi ridicate, de peste 10-12 gr C (oxidare, maturizare)
Gustul
     Gustul este ultimul dintre simturile folosite la o degustare. Acesta ar trebui să confirme impresile deja făcute si să adauge ultimele detalii importante. Examenul gustativ se realizează cu ajutorul papilelor gustative ale limbii care percep cele patru gusturi fundamentale: dulce, sărat, acru si amar. Toate celelalte senzatii, pe care noi le numim tot gusturi, sunt de fapt mirosuri. Aromele percepute în acest moment sunt duse la organele retro-olfactive prin canalul ce leagă gura cu nasul.

Keywords:
vinuri vand vin Babeasca Neagra vinuri vand vin Burgund mare vinuri vand vin Busuioaca de Bohotin vinuri vand vin Cabernet vinuri vand vin Sauvignon vinuri vand vin Cadarca de Minis Columna vinuri vand vin Feteasca Neagra vinuri vand vin Merlot Negru de Dragasani vinuri vand vin Oporto vinuri vand vin Pinot Noir vinuri vand vin Lacrima lui Ovidiu vinuri vand vin Tamâioasa de Pietroasa Zweigelt
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo