Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
Faza de formare a vinului începe o data cu terminarea fermentatiei mustului si dureaza pâna la primul “pritoc”, când au loc o serie de transformari fizice, chimice, fizico-chimice si biologice “materializate” într-un aspect mai limpede, o culoare caracteristica soiului de struguri din care provine, un miros si un gust de vin nou. In aceasta faza se produce precipitarea substantelor colorate si a bitartratilor si îmbogatirea gustului specific al vinurilor.
Faza de maturizare, în aceasta faza au loc o serie de operatii tehnologice menite sa asigure echilibrarea vinurilor si înlaturarea unor defecte, aplicându-i-se tratamente, cum ar fi cele pentru accelerarea maturizarii (termice), demetalizarea, pasteurizarea, stabilizarea. Faza de maturizare marcheaza momentul în care vinul a fost pregatit pentru a fi dat în consum.
Faza de învechire a vinului este perioada în care vinul atinge maximum de calitati, impunându-se sub aspectul gustului, finetii, catifelarii, aspectului, limpiditatii si culorii specifice soiului. Tot în aceasta faza se formeaza si se desavârseste buchetul vinului.
Faza de degradare începe atunci când vinul a atins maximum de calitati, dupa care începe sa le piarda, întrând în perioada de îmbatrânire. S-a constatat ca durata de pastrare a vinurilor depinde de compozitia lui si de conditiile de pastrare. De regula, vinurile albe se maturizeaza si se învechesc mai repede decât cele rosii.
Durata de învechire si pastrare a vinurilor albe în sticle variaza între 4 si 18 ani, a celor rosii între 8 si 20 ani si chiar mai mult la anumite sortimente, mai ales cele din anii cu recolte bune si care au fost pregatite si conditionate cu respectarea stricta a procedeelor tehnologice. Numai astfel se poate explica existenta unor vinuri cu vechime de zeci de ani de zile.
In timpul pastrarii vinului la sticle, pe lânga unele calitati pe care le dobândeste, acesta sufera si fenomene de degradare, cum ar fi precipitarea substantelor colorante, reducerea aciditatii, disparitia buchetului si aromei, disparitia gustului normal al vinului învechit.
Tragerea vinului la sticle este în sine o operatie destul de tehnica facuta astazi în majoritatea cazurilor prin tehnologii complet automatizate, de mare capacitate. O îmbuteliere corecta este conditionata, în afara de asigurarea unor vinuri de calitate neîndoielnica, de existenta utilajelor adecvate si a materialelor necesare: dopuri de pluta care sa asigure o buna etanseitate, sticle de forma alungita pentru a putea fi pastrate în pozitie “orizontala”, etichetele necesare pentru identificarea “garantiei” vinurilor propuse pentru vânzare.
Invechirea si pastrarea vinului
Tags:
cisterna vin cultura vitei de vie fermentatie vin must de struguri oferta de struguri astrarea strugurilor pastrarea vinului in butoaie plantarea vitei de vie prepararea vinului alb regiunile viticole tratament vin otetit tratament vinuri vinul otetit vinuri panciu metoda hampenoise oferta de vin prepararea mustului producatori vin vrancea taierea vinului transportarea strugurilor tratare vin otetit tratarea vinului cu sulf vitrina vinuri vand crama vin varsat
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo