Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
Capitolul IV
Organizatiile de producatori si organismele de filiera
Art. 40. -
(1) Statul sprijina înfiintarea organizatiilor de producatori si a filierelor pe produs prin legi speciale.
(2) Prin constituirea organizatiilor de producatori, realizata pe baza initiativei libere a acestora, se urmaresc:
a) orientarea productiei si adaptarea acesteia la cerintele pietei, sub aspectul calitatii si cantitatii;
b) promovarea concentrarii ofertei si valorificarea productiei pe piata;
c) promovarea practicilor culturale, tehnicilor de productie si de gestiune a reziduurilor, cu respectarea protectiei mediului ambiant, protectia calitatii apei, a solului si a peisajului, asigurându-se totodata conservarea si/sau favorizarea biodiversitatii;
d) reducerea costurilor de productie si regularizarea preturilor de productie.
(3) Notiunea filiera se refera la un produs sau la o grupa de produse si comporta doua aspecte principale:
a) identificarea produselor, a itinerarelor urmate de acestea si a organismelor de filiera, reprezentate prin agenti economici si operatori existenti de-a lungul filierei;
b) analiza mecanismelor si a politicilor de reglare a filierei produselor, structuri si functionarea pietei, interventiile statului prin subventii, credite, fiscalitate, politici comerciale si altele asemenea.
Art. 41. -
(1) În vederea ameliorarii functionarii pietei vinurilor de calitate cu denumire de origine
controlata si a celor de calitate cu indicatie geografica recunoscuta, Guvernul analizeaza propunerile organismelor de filiera, astfel cum sunt definite la art. 40 alin. (3) lit. a), în acest domeniu si stabileste regulile de comercializare si de reglare a ofertei în raport cu cererea pe piata.
(2) Actiunile întreprinse de organismele de filiera vizeaza:
a) intensificarea punerii în valoare a potentialului de productie;
b) orientarea productiei spre produse mai adaptate la cerintele pietei si la gusturile si aspiratiile consumatorilor, îndeosebi pentru calitatea produselor si protectia mediului;
c) ameliorarea calitatii produselor în toate stadiile de productie, vinificare si comercializare;
d) limitarea folosirii substantelor fitosanitare si a altor substante care afecteaza calitatea produselor, protectia solului si a apei;
e) valorificarea vinurilor si a altor bauturi pe baza de must si vin de calitate cu denumire de origine controlata, a vinurilor de calitate cu indicatie geografica recunoscuta, a etichetarii corespunzatoare produselor de calitate;
Keywords:
vinuri vand vin Babeasca Neagra vinuri vand vin Burgund mare vinuri vand vin Busuioaca de Bohotin vinuri vand vin Cabernet vinuri vand vin Sauvignon vinuri vand vin Cadarca de Minis Columna vinuri vand vin Feteasca Neagra vinuri vand vin Merlot Negru de Dragasani vinuri vand vin Oporto vinuri vand vin Pinot Noir vinuri vand vin Lacrima lui Ovidiu vinuri vand vin Tamâioasa de Pietroasa Zweigelt
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo