Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
Podgoria Munteniei si Olteniei
     Cele doua provincii din sudul Carpatilor meridionali, Muntenia si Oltenia, detin impreuna o suprafata viticola de aproape 104.000 hectare. Viile sunt aici situate mai ales in zona colinara, pe ultimele ramificatii ale muntilor, spre campie, unde s-au constituit mari si importante podgorii, dar se intalnesc si pe nisipurile din sudul Olteniei, precum si in cateva areale din apropierea Dunarii.
     Strabatând Muntenia de la est spre vest, ne intâlnim in primul rând cu podgoria Dealurile Buzaului, cu centrele sale viticole de la Ramnicu-Sarat, Zarnesti si Cenatesti, apoi cu intinsa podgorie a Dealului Mare, cu renumitele sale vii situate in centrele Zoresti, Merei, Pietroasa, Breaza-Buzau, Cricov, Tohani, Ceptura, Urlati, Valea Calugareasca si Boldesti. Mai departe, intram in podgoria Stefanesti-Arges, constituita din centrele viticole Stefanesti, Topoloveni si Valea Mare - Dâmbovita, iar apoi in cea de la Sâmburesti. Trecând apa Oltului, in Oltenia, ne intampina vechea podgorie a Dragasanilor, cu viile sale din centrele Dragasani, Gusoeni, Cerna si Iancu-Jianu. Mai jos, in judetele Dolj si Mehedinti, se afla podgoriile Dealurile Craiovei, Severinului si Plaiurile Drancei, precum si centrul viticol independent Segarcea.
     NU putem omite din aceasta insiruire viile situate pe nisipurile din apropierea Dunarii, din partea de sud a Olteniei si anume cele din podgoriile Sadova-Corabia, Calafat si din podgoria Dacilor, cele din judetul Gorj (centrele viticole Targu-Jiu si Poiana Crusetu), precum si cele cateva areale oducatoare de vinuri de buna calitate, ocupând suprafete restrânse, in judetele Braila ( Ciresu, Jirlau, amnicelu), Calarasi (Ulmu), Giurgiu, (Greaca), Dambovita (Bucsani, Valea Voievozilor), Arges (Costesti), Teleorman (Furculesti si Mavrodin), Olt (Draganesti).
     Zona este avantajata de conditiile sale de clima, si anume de surplusul resurselor de lumina si caldura, mai mari fata de cele din nordul Moldovei si din Transilvania. Datorita acestui climat, aici se produc cele mai bune vinuri rosii romanesti, colorate si corpolente, dar si vinuri albe superioare, multe cu denumire de origine, pline de atractivitate.
     Cultura vitei de vie poate fi practicata, in Romania, pe aproape intreg teritoriul tarii, incepand de la Dunare, in sud, pana in judetele Botosani si Maramures, in nord. Numai cateva judete situate in zone de mai mare altitudine (Brasov, Covasna, Harghita) si un singur judet din extrema nordica a tarii (Suceava) nu ofera conditi prielnice pentru viticultura.
     In Romania exista un numar de 37 podgorii, din care fac parte 123 de centre viticole, la care se mai adauga 40 de centre viticole independente, situate in afara podgoriilor. Numarul plaiurilor viticole este foarte mare, prin ,, plai " intelegdndu-se o suprafata oarecum restransa de vii asezate pe aceeasi forma de relief, pe care se produc vinuri de o calitate distincta si omogena.
Tags:
Podgoria Munteniei si Olteniei Vand Vin Vinuri Dealu Mare Vand Vin Vinuri Dealurile Buzaului Vand Vin Vinuri Stefanesti Vand Vin Vinuri Calafat Vand Vin Vinuri Dealurile Craiovei Vand Vin Vinuri Dragasani Vand Vin Vinuri Greaca Vand Vin Vinuri Plaiurile Vand Vin Vinuri Drâncei Vand Vin Vinuri Podgoria Dacilor Vand Vin Vinuri Podgoria Vand Vin Vinuri Severinului Vand Vin Vinuri Sadova-Corabia Vand Vin Vinuri Sâmburesti
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo