Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
Tipuri autohtone de vinuri
Tamâioasa româneasca - unul din vinurile de mare marca, câstigator al multor concursuri nationale si internationale, emblema a centrului viticol Pietroasele si piesa de rezistenta a oricarei degustari.
Este un vin de culoare alb-galbuie când este tânar, dupa învechire galben-stralucitor, fructuos, demisec, dulce sau licoros, fin la gust, onctuos, catifelat, corpolent, uneori puternic parfumat, aroma exaltata de miere de mai, amintind parfumul strugurilor în supracoacere si mireasma unui buchet de flori sau a celor de salcâm.
Buchetul de învechire este de o complexitate nemaiîntâlnita la alte vinuri, ceva discret, asemanator sâmburilor de migdale amare. Este un vin bine aclimatizat în podgoriile subcarpatice Dealu Mare, Stefanesti si în cele din Moldova, în special în podgoria Cotnari unde este denumit de localnici “Busuioaca de Moldova “.
Babeasca - vin rosu, agreabil la gust si placut la baut, cu bogat trecut istoric, cunoscut înca de pe vremea lui Stefan cel Mare, rubiniu-deschis, sec, puternic, plin de nerv, fraged, lipsit de duritate, cu gust placut caracteristic soiului, în cupaj cu Cabernet Sauvignon sau Merlot devine mai savuros, mai statornic, mai expresiv. Sortimente renumite la Nicoresti, Uricani, Cotesti, Odobesti si Tulcea.
Busuioaca - sortimentul cel mai renumit la Bohotin. Este un vin demisec sau dulce, culoare porfirie (rosu aprins), cu nuante spre visiniu deschis, aroma si gust placute, caracteristice, eleganta si finete deosebite, aciditate echilibrata, bine constituit, expresiv, dulceata placuta, demisec, apreciat pentru aroma discreta, gustul si savoarea lor originale.
Cadarca - vin rosu, aprins, de nuanta rosie-rubinie deschisa pâna la rosu intens, sec, viguros, consistent, plin, catifelat, atragator, buchetat cu aroma placuta de fruct proaspat, armonios, placut si foarte baubil în primul an.
Dezvolta în anul al doilea un buchet placut de vin maturizat, armonios si plin de vigoare, în continuare, pe masura învechirii buchetul este mai puternic, gustul placut, mai agreabil. Vinuri de referinta în centrele viticole Minis si Recas unde-si mentin calitatile timp îndelungat.
Feteasca neagra - vin rosu, rubiniu, sec, cu nerv, echilibrat la gust si nu prea taninos, expresiv, catifelat, buchetat, puternic, asigura vigoare organismului uman. Se poate consuma ca vin tânar, dar dupa învechire câstiga mult în calitate. Sortimente de buna calitate în centrele viticole: Valea Calugareasca, Urlati (Valea Mieilor), Cotesti si Sâmburesti.
In afara vinurilor prezentate, în România, mai întâlnim o serie de vinuri de consum curent si de calitate produse în podgorii cu renume si care poarta denumirea acestora sau a soiurilor de struguri din care provin: Cotnari, Murfatlar, Dragasani, Craita, Crâmposie, Creata, Rosioara, Rosu de Minis, Voievodal, Zghihara si altele.
Keywords:
vinuri vand vin Babeasca Neagra vinuri vand vin Burgund mare vinuri vand vin Busuioaca de Bohotin vinuri vand vin Cabernet vinuri vand vin Sauvignon vinuri vand vin Cadarca de Minis Columna vinuri vand vin Feteasca Neagra vinuri vand vin Merlot Negru de Dragasani vinuri vand vin Oporto vinuri vand vin Pinot Noir vinuri vand vin Lacrima lui Ovidiu vinuri vand vin Tamâioasa de Pietroasa Zweigelt
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo