Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
a. Floarea vinului este provocata de o serie de ciuperci. Acestea se dezvolta la suprafata vinului din butoaiele lasate pe gol (la care a fost neglijata facerea plinului), formand o pielita foarte subtire, de culoare albicioasa-cenusie, cu aspect unsuros. Cu timpul pielita se ingroasa , se increteste si incepe sa cada pe fundul vasului; in locul ei se formeaza continuu alta noua. Ciupercile ataca mai ales alcoolul, acizii, aroma, culoarea si taninul vinului si produc substante rau mirositoare si cu gust respingator. Vinul atacat pierde mult din continutul de alcool, care este oxidat pana la dioxidul de carbon si apa. In timpul procesului de descompunere a alcoolului se formeaza acid acetic (otet), specific vinurilor otetite. Vinul atacat de floare devine din ce in ce mai apos, mai plat, cu gust ranced respingator, deci impropriu pentru consum. Cele mai sensibile la atacul de floare sunt vinurile slab alcoolice (sub 10°), pastrate la temperaturi de peste 15° C (ciupercile florii vinului activand mai intens in intervalul de temperatura de la 14 la 25° C). Ciupercile se pot dezvolta si pot altera vinurile si la temperaturi joase (pana la 4°C) si la cele ridicate (pana la 34° C).
Dioxidul de sulf in doze mari (200-300 mg/l) intarzie aparitia bolii, dar nu opreste dezvoltarea ciupercilor ce o produce.
Prevenirea florii vinului. Pentru a evita imbolnavirea vinului de floare, trebuie aplicate urmatoarele masuri preventive:
- umplerea regulata a golurilor din vase
- pastrarea vinurilor in pivnite la temperaturi cu temperaturi de 10-12° C
- ridicarea gradului alcoolic al vinurilor prea slabe, prin cupajare (amestecare ) cu alte vinuri mai tari.
Tratarea vinurilor atacate de floare. Exista vinuri care au format floare, dar nu sunt alterate. In acest caz, pentru inlaturarea florii poate fi aplicat unul din urmatoarele procedee:
- daca vasul este aproape plin, se toarna vin sanatos printr-o palnie cu gatul lung, pentru a ajunge sub nivelul vinului din vas; turnarea se face incet, cu grija, pana cand floarea, care pluteste la suprafata vinului, iese din vrana. Pentru a elimina toata floarea, dupa umplerea vasului cu vin se asteapta ca floarea sa se ridice la partea superioara a vranei, de unde este iinlaturata cu furtunul, prin sifonare.
- daca vasul este prea gol si nu se dispune de suficient vin pentru a fi umplut, vinul afectat se trage incet prin canea, separandu-l de floarea care pluteste la suprafata sa. Vasul in care se trage vinul trebuie afumat in prealabil cu fum de pucioasa si apoi se tine complet plin.
Vinurile tratate de floare inainte de a fi capatat gust si miros neplacut, pot fi pastrate mai departe in vase pline. Daca boala a schimbat gustul normal al vinului, dar fara a-l face impropriu consumului, el trebuie cupajat cu vin normal si pus in consum fara intarziere. Daca boala este prea avansata si gustul vinului este denaturat, acesta trebuie distilat in vederea recuperarii alcoolului.
Bolile vinului
Keywords:
vinuri vand vin Aligoté vinuri vand vin Chardonnay  vinuri vand vin Creata de Banat vinuri vand vin Feteasca Alba vinuri vand vin Feteasca Regala vinuri vand vin Frâncusa vinuri vand vin Furmint vinuri vand vin Galbena de Odobesti vinuri vand vin Grasa de Cotnari vinuri vand vin Grasa de Pietroasa vinuri vand vin Majarca alba vinuri vand vin Muscat vinuri vand vin Muscat Ottonel vinuri vand vin Mustoasa vinuri vand vin Mustoasa de Maderat vinuri vand vin Pinot Gris vinuri vand vin Plavaie vinuri vand vin Riesling Italian vinuri vand vin Riesling de Rin Rkatiteli vinuri vand vin Sauvignon blanc vinuri vand vin Sarba vinuri vand vin Tamâioasa Româneasca vinuri vand vin Traminer roz vinuri vand vin Zghihara de Husi
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo