Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
Cultura vitei de vie
     Cultura vitei de vie si prepararea vinului reprezinta practici umane realizate din cele mai vechi timpuri, in care conditiile de clima si sol pentru cultura vitei de vie sunt cele mai favorabile. Intre tarile cu viticultura si vinificatie din Europa, Romania ca tara vitivinicola ocupa locul 5 la suprafata viticola, locul 6 la productia de struguri si locul 6 la productia de vin. Sortimentul soiurilor nobile pentru struguri de masa cuprinde soiul Chasselas d’oré, Muscat Hamburg, Afuz Ali, Italia, Victoria, Tamina, Greaca precum si alte soiuri. Din sortimentul soiurilor nobile pentru struguri de vin , 74% reprezinta soiurile pentru vinuri albe si 26% soiurile pentru vinuri rosii. Dintre soiurile nobile pentru vinuri albe mentionam: Feteasca regala, Feteasca alba, Riesling italian, Aligoté, Pinot gris,Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Grasa de Cotnari, Chardonnay, Sauvignon, Traminer roz iar pentru vinuri rosii: Merlot, Feteasca neagra, Babeasca neagra ,Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Cadarca, Burgund mare, Busuioaca de Bohotin si alte soiuri.
     Romania a devenit stat memmbru al Oficiului International al Viei si Vinului din anul 1927. In anul 2002, Romania a ratificat Acordul privind creearea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, adoptat la Paris la 3 aprilie 2001, aprobat prin Legea nr.297/15.05.2002.
In acest referat este prezentat amanuntit modul de ingrijire si de cultivare cat si modul de intretinere a Vitei de Vie, in special dupa anul 5 de la plantare, punandu-se accent pe recoltarea strugurilor, modul de lucru pentru a se ajunge la un rezultat cat mai bun de productie al strugurilor cat si ingrijirea plantei in sine pentru productiile viitoare. Este infaptuit in mod cronologic, pe toata perioada anului, luna de luna.

I a n u a r i e
1. În această lună temperaturile sunt relativ scăzute de aceea în vii, practic, lucrări nu se execută. Timpul trebuie folosit util la:
· prepararea lăzilor pentru soiurile de struguri pentru masă;
· prepararea cosurilor din mlajă pentru recoltarea strugurilor pentru vin;
· pregătirea inventarului, utilajului, masinilor agricole, tractoarelor si
autocamioanelor pentru anul agricol care se apropie.
2. În ultimii ani verile sunt secetoase de aceea, în afară de aratul de toamnă, fisurarea adîncă a solului, amenajarea de constructii antierozionale, în scopul acumulării umiditătii în sol se petrec si lucrări de mentinere a zăpezii în plantatia viticolă prin tasarea ei, ce duce la topirea mai lentă.
Keywords:
vinuri vand vin Aligoté vinuri vand vin Chardonnay  vinuri vand vin Creata de Banat vinuri vand vin Feteasca Alba vinuri vand vin Feteasca Regala vinuri vand vin Frâncusa vinuri vand vin Furmint vinuri vand vin Galbena de Odobesti vinuri vand vin Grasa de Cotnari vinuri vand vin Grasa de Pietroasa vinuri vand vin Majarca alba vinuri vand vin Muscat vinuri vand vin Muscat Ottonel vinuri vand vin Mustoasa vinuri vand vin Mustoasa de Maderat vinuri vand vin Pinot Gris vinuri vand vin Plavaie vinuri vand vin Riesling Italian vinuri vand vin Riesling de Rin Rkatiteli vinuri vand vin Sauvignon blanc vinuri vand vin Sarba vinuri vand vin Tamâioasa Româneasca vinuri vand vin Traminer roz vinuri vand vin Zghihara de Husi
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo