Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
Servirea vinurilor
Nimic nu pare mai simplu si nimic nu este, in realitate, mai complicat decat servirea unui vin. Alegerea si aducerea vinului la masa, destuparea sticlelor, turnarea vinului in cele mai potrivite pahare, sunt momente ale unui ceremonial in care profesionalismul trebuie sa se imbine cu respectul fata de vinul de calitate. Este exagerata afirmatia ca servitul si apoi bautul vinului sunt fapte de cultura? Poate ca nu daca admitem ca vinul este o opera care merita sa fie apreciata si ca intalnirea sa cu consumatorul poate deveni un eveniment emotionant.
In restaurante, pregatirea, prezentarea si servirea vinurilor sunt apanaje ale unei meserii pretentioase, care pretinde o lunga si serioasa pregatire. Francezii, cunoscuti pentru cultul lor fata de vin, au incredintat aceasta meserie unui respectabil personajcare poarta numele de "
sommelier", prezent in toate localurile si in toate ocaziile in care vinul apare la loc de cinste. Este evident ca profesiunea la care ne referim presupune, in primul rand, existenta unor vinuri de cea mai buna calitate, tipice si aflate intr-un sortiment cat mai bogat.
Prima problema este cea a pregatirii vinurilor spre a fi servite. Aceasta secventa are, ca momente mai importante, scoaterea sticlelor din
vinoteca, aducerea vinurilor la temperatura potrivita si destuparea sticlelor.

a. Pregatirea vinurilor pentru servire
Vinurile stabile, introduse de curand in depozit (vinoteca), pot fi scoase si oferite pentru consum fara nici un fel de probleme. garantii de buna calitate prezinta vinurile produse in crame prevazute cu posibilitati de conditionare si imbuteliere sterila, care asigura in general aprovizionarea restaurantelor si magazinelor.
O problema aparte este cea a vinurilor vechi, pastrate in
vinoteca timp indelungat. In sticlele cu astfel de vinuri pot apare depuneri datorate unui numar mare de cauze (precipitari de tartrati, depuneri de substante proteice, formare de drojdii). Prima intrebare este daca aceste vinuri isi mentin calitatea. Ele vor fi, deci, degustate si acceptate pentru consum numai daca prezinta insusiri valoroase, dovedind o buna evolutie. Mai departe, se poate proceda in felul urmator:
  - Sticlele de vin cu depuneri mici se ridica din
vinoteca in pozitia culcata in care au stat, se aseaza in aceeasi pozitie in cosulete speciale (panere) si se aduc astfel la masa. Urmeaza scoaterea dopurilor si turnarea cu atentie a vinului in pahare, realizandu-se decantarea sa cu aceasta ocazie.
- Sticlele cu depuneri mai mari se ridica in pozitie verticala si se lasa in repaos cel putin 24 ore; in acest timp depozitul aluneca in lungul peretilor fara ca vinul sa se tulbure.
Tags:
struguri Aligoté struguri Chardonnay  struguri Creata de Banat struguri Feteasca Alba struguri Feteasca Regala struguri Frâncusa struguri Furmint struguri Galbena de Odobesti struguri Grasa de Cotnari struguri Grasa de Pietroasa struguri Majarca alba struguri Muscat struguri Muscat Ottonel struguri Mustoasa struguri Mustoasa de Maderat struguri Pinot Gris struguri Plavaie struguri Riesling Italian struguri Riesling de Rin Rkatiteli struguri Sauvignon blanc struguri Sarba struguri Tamâioasa Româneasca struguri Traminer roz struguri Zghihara de Husi
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo