Copyright 2009 - 2010 VandVin.ro
Servirea vinurilor
b. Cum se bea vinul vechi
Vinul vechi este nu numai pretios, ci si sensibil. Savoarea sa poate fi compromisa in buna masura daca nu sunt respectate anumite reguli referitoare la destuparea sticlei, pregatirea pentru degustare si temperatura de servire.
Daca sticla a fost pastrata asa cum trebuie, atunci dopul a devenit fragil (din cauza contactului permanent cu lichidul); drept urmare, pentru extragerea sa se recomanda a fi folosite tirbusoane speciale (de exemplu, Screwpull), care pot fi gasite in magazinele ce comercializeaza vinuri de
vinoteca.
Foarte probabil, in sticla exista depuneri (acestea sunt o dovada a vechimii vinului) care nu trebuie ingurgitate o data cu lichidul. De aceea, dupa destupare, vinul trebuie turnat intr-un vas decantor si lasat sa se aeriseasca circa 30-60 de minute.
Pentru degustare este bine sa fie folosite pahare din sticla cu gura ingustata, pentru a favoriza perceperea aromei vinului.
Temperatura la care este servit vinul este la fel de importanta ca si cea la care este pastrat.
Vinurile albe trebuie baute cand temperatura lor este de 10-12 grade Celsius; vinurile rosii se consuma la o temperatura de 16-18 Celsius. Pentru controlul temperaturii trebuie utilizate termometre speciale sau hartie termosensibila care se lipeste pe sticla.

c. Pahare folosite la servirea vinurilor
De obicei servim vinul in pahare de ospatarie de 200ml, insa in lume mai este si un alt obicei.
Bocalele, paharele se aleg in dependenta de tipul vinului, regiunea etnografica. Se recomanda ca numarul paharelor sa corespunda cu numarul vinurilor servite. In caz contrar este binevenita clatirea paharelor atunci cand se trece la alt vin. Mai ales atunci cand se trece de la vin rosu la vin alb.
Cerinta cea mai importanta in privinta paharelor este curatenia lor ideala. Atunci cand bocalele stau mai mult timp pe polite, paharele se prafuiesc, de aceea trebuie sterse inainte de servire cu servetele uscate, iar clatirea se face numai cu apa curata calda, fara folosirea detergentilor sau a altor mijloace chimice. Daca insa totusi ati folosit asemenea mijloace chimice, numaidecat clatiti bine paharele sub apa curgatoare. In caz contrar pe vesela pot raminea pete sau ramasite de detergent care ulterior pot influienta asupra gustului vinului sau sa ingreuneze formarea bulelor in sampanie.
Bocalele pentru vin trebuie sa fie stravezii si de dorit incolore. Numai asa se poate aprecia pe deplin
culoarea vinului alb si mai ales a celui rosu.
Tags:
cisterna vin cultura vitei de vie fermentatie vin must de struguri oferta de struguri astrarea strugurilor pastrarea vinului in butoaie plantarea vitei de vie prepararea vinului alb regiunile viticole tratament vin otetit tratament vinuri vinul otetit vinuri panciu metoda hampenoise oferta de vin prepararea mustului producatori vin vrancea taierea vinului transportarea strugurilor tratare vin otetit tratarea vinului cu sulf vitrina vinuri vand crama vin varsat
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo