Copyright 2009 - 2010 VandVin.ro
Vinurile albe se obtin din soiuri albe sau negre cu mustul necolorat si culoare alb-verzuie, cu aroma specifica tipului de vin. Culoarea evolueaza spre galben-auriu, pe masura maturizarii si invechirii acestor vinuri.
Vinurile albe sunt mai sarace in tanin si in alte substante, iar raportul dintre alcool si extract este diferit fata de cele rosii. Operatiile tehnologice specifice vinificatiei in alb sunt : desciorchinarea si zdrobirea strugurilor, sulfitarea mustuielii, separarea mustului, aplicarea diferitelor corectii de compozitie la must si fermentarea alcoolica a mustului. La vinificatia in alb, tratamentele mecanice ale recoltei trebuie sa se efectueze rapid si sa aiba un caracter menajant, pentru a evita oxidarea mustului si macerarea partilor solide.
In etapa de desciorchinare si zdrobire, procesele de oxidare pot deteriora insusirile de prospetime si fructuozitate ale vinului. Evitarea acestui fenomen consta in efectuarea desciorchinarii inaintea zdrobirii.
Sulfitarea mustuielii este o operatie importanta care asigura protectia antiseptica si antioxidanta. Pentru a fi eficient, SO 2 se incorporeaza in mustuiala (dupa zbrobire, in timpul zbrobirii). Astfel se obtin niste vinuri in care cea mai mare parte de SO2 se combina (cca 85-90%).
Separarea mustului ravac se executa cat mai repede. Presarea bostinei se realizeaza cu prese pneumatice cu membrana sau continue perfectionate. Perfectionarea acestora din urma consta in marirea diametrului cilindrului presei, marirea pasului surubului de presare, micsorarea turatiei melcului, etc.
Prelucrarea mustului este o operatiune importanta care cuprinde mai multe etape tehnologice: limpezirea sau deburbarea, depigmentarea (in cazul unor musturi patate), corectarea compozitiei si adaugarea unor stimulatori si factori de crestere pentru levuri.
Limpezirea mustului se poate realiza prin mai multe procedee ca : adaugare de SO 2 , supunerea mustului actiunii frigului, folosirea enzimelor pectolitice, cu ajutorul bentonitei, prin centrifugare, prin flotatie.

Vinurile albe
Tags:
depozit de vinuri bucuresti must alcool obtinerea mustului de struguri obtinerea vinului oferta vin piatra vinata prepararea tescovinei recoltarea strugurilor servirea inului vin pret acid citric in vin cabernet franc cat zahar trebuie sa aiba mustul chardonnay trugure consultanta in viticultura crama buzau cultura vitei de vie in romania definitia strugurilor degustarea vinului falsificarea vinurilor filtrarea vinului pastrarea mustului podgoria cotnari podgoria valea calugareasca portaltoi vita de vie prepararea mustului din struguri pritocirea vinului servirea vinurilor tipurii de pahare folosite la degustarea inurilor vand vin dulce vand vin.ro vin traditional vinarii vita de vie aligote
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo